Herinspectie fysieke belasting pluk paddenstoelen start dit najaar

dollevoet-paddestoelen
LTO-vakgroep Paddestoelenteelt

De Arbeidsinspectie heeft de LTO-vakgroep Paddenstoelenteelt onlangs laten weten dit najaar met herinspecties te starten.


De herinspecties zijn gericht op de mate waarin ondernemers maatregelen hebben genomen om de fysieke belasting bij de pluk van paddenstoelen te verminderen. De Arbeidsinspectie stuurt op korte termijn een aankondigingsbrief. De gemaakte afspraken met de Arbeidsinspectie zijn niet vrijblijvend. Nadrukkelijk roept de LTO Vakgroep Paddenstoelenteelt alle bedrijven op om maatregelen te nemen en te documenteren.

De Arbeidsinspectie heeft dit voorjaar aangegeven de sector tijd te geven voor de implementatie, maar gaat bij controles kijken of en hoe de gemaakte afspraken geïmplementeerd zijn. Het dringende advies is daarom om de afspraken uit de Handreiking in de bedrijven toe te passen.

Samengevat zijn de maatregelen voor het terugbrengen van de fysieke belasting bij het plukken van paddenstoelen:

  • Pas de plukwijze zodanig aan dat er meer en vaker rustmomenten (micropauzes) of andere taken dan alleen pluk worden uitgevoerd door de pluksters;
  • Zet in op meer taakroulatie voor de pluksters en laat de pluksters het werk van de ‘runners’ overnemen;
  • Zorg voor continue aandacht en instructie over het juist instellen van de pluklorrie (o.a. de hoogte-instelling) en de plukhouding;
  • Draag zorg voor goede hulpmiddelen ter ondersteuning van de pluk (bijvoorbeeld scherpe mesjes, zitplateau’s bij plukken onderste bedden).

Klik hier voor de volledige Handreiking.

De Handreiking is ook in andere talen beschikbaar:

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen